F-proeven

Inschrijven voor de eerstvolgende F-proeven (onder voorbehoud van het aantal beschikbare starts):

 

zaterdag 2 december voor 18+ en zondag 3 december voor 18-.

Zodra je zelfstandig met een paard of pony in de bak kan rijden, mag je meedoen aan de F-proeven. Vraag bij twijfel aan je instructeur of je er al aan toe bent. Een proef rijden lijkt misschien spannend, maar is vooral ook heel leuk. Bij Nieuw Eldorado gaat dat in een ongedwongen sfeer.
 
Meedoen
Regelmatig staan er 'F-proeven' op onze kalender. Meestal op zondag voor de ponyruiters en op zaterdagavond voor de volwassen ruiters. Je kunt je inschrijven en een paard van 1e keuze en 2e keuze aangeven. Meestal lukt het om je op het paard van 1e keuze te plaatsen, maar als het paard veelgevraagd is, of geblesseerd, dan start je op je 2e keuze.
 
Wat is een F-proef?
Bij een F-proef rijd je alleen in de bak en volg je de instructies van de voorlezer. Die leest de proef van ongeveer 5 minuten. Het gaat erom dat je de opdrachten zo netjes mogelijk uitvoert. Een jury beoordeelt hoe je dat doet. Hij of zij let daarbij op de figuren die je rijdt, je tempo en overgangen, je houding/zit en de uiterlijke verzorging. Het is belangrijk dat je goed samenwerkt met het paard en één harmonieus geheel vormt.
 
Inschrijven op het juiste niveau
Bij de eerste keer deelt je instructeur je in de juiste proef passend bij jouw rijniveau (max. F6). Daarna bepalen je resultaten wanneer je doorstroomt naar het volgende niveau.
 
Naar een volgend niveau
Als je 210 punten of meer behaalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt. Er zijn 35 onderdelen, je hebt dan gemiddeld een 6 voor alle onderdelen behaald. Bij de F1 en de F2 is 1 promotiepunt nodig om door te gaan naar de volgende proef. Vanaf de F3 zijn er 2 promotiepunten nodig om door te stromen (je rijdt iedere proef dus minimaal 2x).
 
Oefenen
In de week voor de proeven oefen je in de les vaak een paar keer het rijden van een proefje. Zo weet je een beetje wat er komen gaat. Soms organiseren we een week voor de echte proeven ook een oefenwedstrijd. Lijkt al op een echte wedstrijd, alleen is het nog even voor spek en bonen. Natuurlijk kun je er ook zelf mee aan de slag gaan. Bij het boek Paardrijden met plezier (verkrijgbaar aan de bar) zit een F-proevenboekje. Lees jouw proef alvast eens goed door. Extra tip: print dit A4-tje met de bak en de letters uit en oefen met je vinger of met pen de figuren van jouw proef op papier. Als je nog beter wilt oefenen kan je ook een privé les afspreken om samen met de instructeur de proef nog eens door te nemen.
 
Kleding & andere regels

Bij de FNRS dressuurwedstrijden is officiële wedstrijdkleding verplicht:

a. Cap CE-EN 1384 gekeurd (ook verplicht bij het losrijden)

b. Rijjasje + plastron/stropdas + witte blouse + witte handschoenen + witte rijbroek (= compleet wedstrijdtenue)

c. Witte handschoenen 

d. Rijlaarzen, rubber of leer of Jodphurschoenen in combinatie met minichaps (zonder franjes).

Lees in het wedstrijdreglement meer over andere eisen voor bijvoorbeeld de zweep, hulpteugels en beenbescherming.

 
Voorbereiden

Een paar dagen voor de wedstrijd is de startlijst klaar. Die vind je dan op de website. Je ziet dan wie er op welke pony start. Je kunt dan samen met andere ruiters afspraken maken over de verzorging van de pony. Bij de proeven is de pony altijd tot in de puntjes verzorgd: helemaal schoon en de manen gevlochten. Weet je niet hoe dat moet? Vraag dan aan de andere ruiters om het samen te doen en het je te leren. Het poetsen van de pony doe je ruim voordat de eerste ruiter op die pony start. Neem alles mee: je kleding, schoenen, cap, haarnetje en handschoenen. En vergeet ook je poetsspullen, elastiekjes voor de vlechtjes én je ruiterpaspoort niet!

 
Starten

Op de dag van de wedstrijd zorg je dat je er minstens een uur voor je eigen starttijd bent. De tijd op de startlijst kan op de dag zelf nog veranderen. Het kan door omstandigheden uitlopen of inlopen.  Bij de inrijbak is altijd iemand die je dat kan vertellen. Wees op tijd gereed en wees flexibel. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de pony kun je vooraf even inrijden. Doe dat rustig en maak je pony niet te moe. Houd ook rekening met de andere ruiters: ook zij willen een frisse pony die er ook na drie ritjes nog netjes uitziet. Draag de pony daarom altijd netjes over aan de volgende ruiter.

 

Afzadelen

De laatste ruiter zet de pony weer op stal. De knotjes haal je direct uit de manen, het zadel en hoofdstel ruim je schoon op.

 

Beoordeling

De onderdelen in dressuur worden gewaardeerd van 0 tot en met 10. 0. = niet uitgevoerd 1. = zeer slecht 2. = slecht 3. = tamelijk slecht 4. = onvoldoende 5. = matig. 6. = voldoende 7. = tamelijk goed 8. = goed 9. = zeer goed 10. = uitmuntend.

Een vergissing in de proef wordt bestraft: - 1e maal = 2 punten aftrek - 2e maal = 4 punten aftrek (totaal –6) - 3e maal = 8 punten aftrek (totaal –14) - 4e maal = uitsluiting. Gang- of overgangsfouten zijn geen vergissingen in de proef maar komen in het betreffende cijfer tot uitdrukking.

 

Prijsuitreiking

Na afloop is er een prijsuitreiking. Je ontvangt dan je protocol. Daar staan alle onderdelen van je proef op met je cijfers. Als je meer dan 210 punten hebt, krijg je een 'promotiepunt'. Je persoonlijke puntenaantal is voor jou het meest belangrijk. Daarnaast krijgen de beste ruiters in iedere categorie ook een prijs. Dat is natuurlijk ook leuk! Het aantal prijzen per categorie is afhankelijk van het aantal deelnemers en van de hoogte van de scores.

 

Meer over de niveaus

Elk niveau start je minimaal 2x. Je mag door naar een hoger niveau als je voldoende 'promotiepunten' (je puntentotaal is dan hoger dan 210, gemiddeld een 6 of hoger per onderdeel) hebt behaald en je instructeur aangeeft dat je door mag. In je ruiterpaspoort houden wij voor je bij wat je rijdt.

 

F1 t/m F2
De eerste F Proeven bestaan uit stap en draf, zonder galop. Dit zijn de proeven voor de ruiters die net beginnen met de F Proeven. In de F2 wordt bijvoorbeeld ook gevraagd naar het correct van je paard afstijgen.

 

F3 t/m F4
Vanaf de F3 moet je ook galopperen in de proeven en wordt het lichtrijden op het verkeerde been beoordeeld. Je gaat dus in de lessen voorafgaand aan het bovenvermelde niveau goed oefenen of je dit al kunt. In de F3 is ook het onderdeel “de teugels langer laten worden” nieuw.

 

F5 t/m F7
Enkele passen middendraf, halsstrekken, doorzitten en middenstap zijn nieuw. De F Proeven krijgen in iedere proef nieuwe, moeilijkere oefeningen. Zo moet je nu bijvoorbeeld sommige figuren helemaal doorzitten.

 

F8 t/m F10
Vanaf de F9 is ‘constante verbinding’ een apart punt waarop je wordt beoordeeld door de jury. Als je met je beenhulpen je paard actief houdt, zoekt hij zelf contact met jouw hand, omdat hij er vertrouwen in heeft dat dit geen pijn doet. Dit heet ‘aanleuning’.

 

F11 t/m F12
Wijken is een nieuw onderdeel in deze proeven. In de F11 is het wijken in stap en in de F12 moet je dit in draf laten zien. Tevens moet je in de galop enkele passen de galop verruimen. Deze onderdelen zijn moeilijk en staan compleet beschreven in het handboek “Leer paardrijden met plezier”.

 

F13 t/m F20
Vanaf de F13 worden alle oefeningen moeilijker, zoals volte 15 meter in galop, achterwaarts, schoudervoor, contragalop en schouderbinnenwaarts. Deze oefeningen vergen veel oefening van jou en je instructeur. De handboeken “Leer paardrijden met plezier” en “Beter paardrijden met plezier” kunnen je heel goed ondersteunen in deze hogere proeven.

 

Theorie examens
Aan verschillende F Proeven zijn theorie-examens gekoppeld. Dit zijn de F2, F4, F6, F8 en F10. De theorie die je moet leren voor deze examens, staat in het handboek Paardrijden met plezier dat je bij onze bar kunt aanschaffen. Op de wedstrijddag haal je na het rijden van je proef een vragenformulier bij het wedstrijdsecretariaat. Op dit vragenformulier staan 10 meerkeuzevragen met voor elke vraag 3 mogelijke antwoorden. Je vult het direct in en geeft het terug aan het wedstrijdsecretariaat. Zij kijken het na en trekken per fout antwoord een punt van je totale score van de "F-proef" af.
 
Diploma
Ook kun je voor de even F-proeven een diploma behalen. Als je voldoende promotiepunten hebt behaald (en eventueel ook je theorie), wordt er een diploma voor je aangevraagd.
Foto's
Het kan zijn dat we bij dit evenement foto's maken. Door deelname aan het evenement, stem je ermee in dat wij deze foto's kunnen delen via deze site, die van de fotograaf of onze social media. Heb je daar bezwaar tegen? Meld dit dan bij je inschrijving.