Wedstrijdreglement

Officiële wedstrijd kleding en reglement F proeven

Versie oktober 2012 - 18


Artikel 1 Kledingvoorschriften van de ruiter

a. Het veiligheidshoofddeksel dient CE-EN 1384 gekeurd te zijn (ook verplicht bij het losrijden)

b. Rijjasje + plastron/stropdas + witte blouse + witte handschoenen + witte rijbroek (= compleet wedstrijdtenue)

c. Bij het officiële wedstrijdtenue zijn witte handschoenen verplicht

d. Rijlaarzen, rubber of leer of Jodphurschoenen in combinatie met minichaps (zonder franjes).

e.De maximale toegestane lengte van een zweep is 75cm, een dressuur zweep voor pony’s mag maximaal 100 cm en voor paarden 130 cm lang zijn inclusief slag.

f. Ruiters die deelnemen aan de FNRS Proevendagen dienen voor het rijden van de proef hun (geldige) ruiterpaspoort in te leveren bij het wedstrijdsecretariaat.

g. Het ruiterpaspoort is vanaf de aanvraagdatum voor 1 jaar geldig.

h. Na het eerste jaar is het ruiterpaspoort geldig vanaf het plaatsen van de jaarzegel voor het nieuwe jaar en nadat de manegehouder zijn bedrijfsstempel over de jaarzegel heeft geplaatst.

i. Indien de deelnemer niet aan sub a t/m h van dit artikel voldoet, kan er niet gestart worden door de betreffende ruiter.

j. Overmatig of verkeerd gebruik van zweep/teugels en/of sporen wordt bestraft met een Waarschuwing. Na één waarschuwing volgt uitsluiting.

 

Artikel 2

a. Het paard dient te zijn opgetoomd met een deugdelijk, goed passend en in behoorlijke staat van onderhoud verkerend zadel, hoofdstel en bit (een trensoptoming).

b. Beenbeschermers, sporen en hulpteugels (mits goed afgesteld), zijn alleen toegestaan met toestemming van de manegehouder.

c. Vanaf proef F12 is alleen het gebruik van een martingaal (mits goed afgesteld) toegestaan.

d. Een bitloze optoming is alleen toegestaan met toestemming van de manegehouder.

e. Het gebruik van een oornetje is toegestaan.

 

Artikel 3

a. Iedere proef heeft een a en b versie. De wedstrijdleiding bepaalt welke proef en versie wordt gereden.

b. Nieuwe ruiters mogen uitsluitend instromen in de proeven F1 tot en met F6.

c. Doorstroom naar KNHS klasse B dressuur is mogelijk na het behalen van het F8 diploma. Na het behalen van het F12 diploma kan er doorgestroomd worden naar de KNHS klasse B of L1 dressuur. Manegeruiters kunnen hiervoor een persoonsgebonden (niet combinatiegebonden) “manegestartpas” aanvragen bij de KNHS.

 

Artikel 4

De onderdelen in dressuur worden gewaardeerd van 0 tot en met 10. 0. = niet uitgevoerd 1. = zeer slecht 2. = slecht 3. = tamelijk slecht 4. = onvoldoende 5. = matig. 6. = voldoende 7. = tamelijk goed 8. = goed 9. = zeer goed 10. = uitmuntend.

 

Artikel 5

Een vergissing in de proef wordt bestraft: - 1e maal = 2 punten aftrek - 2e maal = 4 punten aftrek (totaal –6) - 3e maal = 8 punten aftrek (totaal –14) - 4e maal = uitsluiting (gang- of overgangsfouten zijn geen vergissingen in de proef maar komen in het betreffende cijfer tot uitdrukking)

 

Artikel 6

a. Na een val van een paard/pony of ruiter volgt geen uitsluiting, maar zal het bij het betreffende onderdeel in het cijfer tot uitdrukking worden gebracht.

b. Buiten de ring komen wordt beoordeeld als een vergissing.

 

Artikel 7

a. Bij de F Proeven komt men in aanmerking voor een promotiepunt (PP) als men 210 protocolpunten of meer behaalt.

b. Bij de F1 en F2 is 1 PP nodig om door te mogen naar de volgende proef. Bij de F3 t/m F8 zijn minimaal 2 PP’s en maximaal 5 PP’s nodig om door te gaan naar de volgende proef. Bij de F9 t/m F20 zijn minimaal 3 PP’s en maximaal 5 PP’s nodig om door te gaan naar de volgende proef.

c. Aan alle even F Proeven zijn FNRS Diploma’s verbonden.

d. Het diploma wordt toegekend indien de praktijk en de theorie beiden voldoende zijn, met een maximaal van 3 fouten in het theorie-examen.

e. Indien er in het theorie-examen meer dan 3 fouten worden gemaakt, dan moet het theorie-examen over worden gedaan op een volgende wedstrijddag. Indien de 2e keer wederom onvoldoende is, dan moet het geheel overgedaan worden (dus de proef en het theorie-examen).

f. Bij de volgende F Proeven behoren theorie-examens: F2, F4, F6, F8 en F10.